TENNIS TAULA

Josep Francesch, el millor col·leccionista de tenis taula del món

Mentre espera la visita de representants del Rècord Guinness perquè ho certifiquin, Josep Francesch té molt clar que ningú té més equipacions de tenis taula que ell. N'acumula més de 300 i, de pilotes, 1.300. No tothom converteix les golfes en un museu, com ha fet ell a Vimbodí i Poblet.

Jordi BentanachsActualitzat

Sort en va tenir del confinament. Tenia temps, tenia l'espai i tenia les ganes però li faltava una cosa. Josep Francesch rumiava i rumiava fins que va recordar una cosa, la seva amiga Mercè tenia gallines. Si tenia gallines, tenia ous, i si tenia ous, tenia oueres. Li'n va demanar totes les que li sobressin i les va col·locar sobre la taula de billar de casa. Una a una va anar-hi col·locant les 1.230 pilotes de tenis taula classificades per marca, per mida o per material.

De col·leccionistes de pilotes n'hi ha uns quants, en canvi d'equipacions se'n coneixen ben pocs. Francesch ja supera les 300 un fet sense precedents que l'ha portat a comunciar-se amb l'organització del Llibre Guinness dels Records perquè el certifiqui com el col·leccionista amb més samarretes del món.

De seleccions, en tinc 82 de tots els continents. Algunes, com la de Nigèria, em van trigar 3 mesos i mig a arribar.

Una de les joies de la corona és l'equipació del número 1 del rànquing mundial, Fan Zen Dong. No és un cas únic. Del TOP-50 europeu en té 44.

De samarretes, en té més de 300

O li envien o les demana en persona

Com les aconsegueix? Per dues vies. O acorda amb els jugadors que els hi enviïn per missatgeria o viatja als grans campionats continentals i les demana directament. Per a fer-ho es presenta i ensenya amb la tauleta les fotos de la seva col·lecció del TT Museum. Així va aconseguir la del palista Timo Boll, set vegades campió d'Europa.

Amb el temps ha creat xarxa i uns jugadors la demanen a d'altres. El carter de Vimbodí i Poblet para boig. Hi ha hagut setmanes que li ha arribat una dotzena de paquets amb samarretes d'arreu del mon.

Pilotes de tota mena

Pel que fa a les pilotes és més fàcil. L'olímpica de Rio 2016 li va portar el palista català paralímpic Jordi Morales. En canvi la de Barcelona 92 li va arribar via Holanda. Un col·leccionista holandès en tenia dues i n'hi va regalar una. La més antiga ha fet moltes voltes per taules, és de 1965.

El Josep té, fins i tot, una pilota personalitzada

Es busquen maniquins

Una de les normes que es va posar quan va començar amb la col·lecció va ser no pagar ni per pilotes ni per samarretes. La qüestió econòmica la va tenir molt clara des de l'inici. Primer va pensar en emmarcar les equipacions però marc i vidre sortien cars multiplicat per centenars. Fins que un dia es va trobar la solució cara a cara.

"Un dia anant a comprar a un supermercat vaig veure que hi havien maniquís i se'm va encendre la llumeta. I mira, poc a poc, n'he arribat a comprar 200".

I li'n falten. Un centenar de samarretes esperen maniquí. Sempre de segona mà els troba a botigues en liquidació o per aplicacions de compravenda. Encara recorda un dia que va tornar de Barcelona amb una vintena d'exemplars al maleter.

El CTT Borges, la seva segona casa

A Josep Francesch la passió pel tenis taula li ve de lluny. De nen s'hi va enganxar quan posaven taules a prop de l'església durant la fira de Nadal. Es va federar amb 12 anys i ara és un dels "alma mater" del CTT Borges. Hi juga al segon equip i porta els més joves del tennis base. A més a més, fa tallers amb discapacitats i visita residències d'avis perquè coneguin aquest esport que per ell és més que un esport.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut